WWW.PESCUIT.TK
BINE ATI VENIT PE FORUMUL PESCUIT.TK
VA RUGAM SA VA INREGISTATI PENTRU A AVEA ACCES LA TOATE CATEGORIILE FORUMULUI.ESTE GRATIS , NU NECESITA VALIDARE SI DUREAZA DOAR CATEVA SECUNDE...
|
Lista Forumurilor Pe Tematici
|
WWW.PESCUIT.TK | Reguli | Inregistrare | Login
POZE WWW.PESCUIT.TK
Nu sunteti logat.
|
Nou pe simpatie: Angelina20 pe Simpatie.ro
 | Femeie 19 ani Cluj cauta Barbat 24 - 55 ani |
|
blackwind
Administrator
Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 262
|
|
PLUMBII
In utilajul lansetei, datorita greutăţii neīnsemnate a nălucilor metalice sau a altor momeli uşoare, plumbul serveşte ca greutate suplimentara, care contribuie la aruncarea corectă şi la distanţa mare a nălucii. Plumbul de formă asimetrică nu se poate roti īmpreună cu momeala, deoarece partea sa mai grea este totdeauna īndreptată īn jos, ca urmare a deplasării urechilor de sīrmă īntr-o singură parte; aceasta preīntīmpină răsucirea sforii īn timpul recuperării ei. Plumbul contribuie de asemenea la o mai rapidă scufundare a momelii īn apă. Se folosesc zeci de forme de plumb, de greutăţi diverse, confecţionate din metal care se topeşte uşor, cum ar fi plumbul şi aliajele acestuia ; un asemenea metal are o mare greutate specifică şi permite confecţionarea plumbilor printr-o metodă extrem de simplă : turnarea īn forme. Există plumbi cu vīrtcj pe pivot şi fără vīrtej. Greutatea plumbului poate fi de la 0.5g pānć la 300g si mai mult, īn funcţie de capacitatea de ridicare a vergii şi de greutatea momelii. In pescuitul cu momeala grea, īn locul plumbului se foloseşte antirăsucitorul, care se confecţionează dintr-o plăcuţă de celuloid, tablă sau alt material. Antirăsucitorul de celuloid se prinde direct de sfoară (pentru aceasta el este prevăzut cu găurele); antirăsucitorul dintr-un alt material are de obicei un mic virtej cu inele şi se leagă de capătul sforii, īnaintea strunei. Trebuie să menţionăm că plumbul, precum şi antirăsucitorul sīnt auxiliare nedorite īn utilajul lansetei deoarece fiind situate īnaintea nălucii, ele provoacă uneori muşcături false ale peştelui, iar uneori īl sperie. Afară de aceasta, plumbul măreşte posibilitatea agăţării de rădăcinile de pe fundul apei, īndeosebi īn cazul pescuitului ştiucii şi şalăului pe fundul apei, la curent. Totuşi, deşi se fac unele īncercări īn domeniul perfecţionării utilajului lansetei, evitarea montării greutăţii suplimentare nu este īncă posibilă. Parţial, această problema se rezolvă pe calea folosirii unor momeli-linguri, unite cu plumbul.
PLUMBAJUL. Repartizarea plumbilor pe fir.
La pescuitul cu pluta, un rol esential il au plumbii si felul plumbajului pe firul de pescuit. Inertia plumbilor este prima cauza care determina pestii sa "refuze" momeala. Tendinta plumbului de a ramane pe loc (datorita inertiei) este cu atat mai mare cu cat plumbul este mai voluminous, deci socul pe care il vor simti pestii va fi mai mare.
Pentru a diminua acest soc simtit de pesti este bine sa micsoram plumbii, repartizand mai multi si mai mici pe fir, in locul unuia "brutal", chiar daca acesta este culisant. Sunt de preferat plumbii cilindrici sau conici (picatura), in locul celor rotunzi, de aceeasi greutate, datorita faptului ca acestia opun o rtezistenta mai mica la inaintarea prin apa, se micsoreaza si socul inertiei si , de ce nu, o reducere a greutatii plumbajului.
DE CE GREUTATE DE PLUMBI AVEM NEVOIE?
Acest lucru il vom stii cu siguranta NUMAI pe malul apei in care vrem sa pescuim, din simplul motiv ca fiecare apa are densitatea ei. Tot pe malul apei trebuie sa tinem cont de: adancimea apei, viteza curentilor, eventual anafoare si vant. Se va cauta sa se obtina o greutate a plumbilor cat mai redusa (pentru a micsora inertia) dar care sa faca posibile urmatoarele: - struna sa fie intinsa corect in apa si pe cat posibil sa opreasca actiunea vantului asupra plutei; - sa asigure coborarea momelii la adancimea necesara, tinand seama de viteza curentului; - sa mentina momeala la adancimea dorita si in locul dorit.
_______________________________________
|
|
pus acum 17 ani |
|