WWW.PESCUIT.TK
BINE ATI VENIT PE FORUMUL PESCUIT.TK VA RUGAM SA VA INREGISTATI PENTRU A AVEA ACCES LA TOATE CATEGORIILE FORUMULUI.ESTE GRATIS , NU NECESITA VALIDARE SI DUREAZA DOAR CATEVA SECUNDE...
Lista Forumurilor Pe Tematici
WWW.PESCUIT.TK | Reguli | Inregistrare | Login

POZE WWW.PESCUIT.TK

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Morena27 Profile
Femeie
19 ani
Cluj
cauta Barbat
31 - 47 ani
WWW.PESCUIT.TK / PESCUIT LA CRAP / sa prinzi iarna crap  
Autor
Mesaj Pagini: 1
blackwind
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 262
Sa prinzi crap iarna! Poate e o gluma sau e si ceva adevar aici? Toti marii pescari ai lumii spun ca se poate. Rezultate intamplatoare sau nu... cei de la noi spun acelasi lucru. Deci, se poate! O singura problema mai este. Cum sa facem sa se intample acest lucru?

Mie mi se par importante doua lucruri. Trebuie sa fii echipat cum trebuie si sa te convingi pe tine insuti ca la un moment dat crapul ar putea sa manance. Sa nu va ganditi ca asta se intampla ca si vara. Nu! Crapii pur si simplu vor iesi din letargie si vor lua o gustare.

Daca aceste doua lucruri sunt bine fixate in mintea ta, atunci te duci si stai cat mai mult pe balta. Vara e o placere! Iarna o provocare, daca accepti lungile ore in care stai si nu se intampla nimic. Poate fi o provocare sa pui si sa ridici tabara. Apoi te poti refugia in cort si nu esti obligat sa iesi decat in cazul unei trasaturi. Sau deloc in toata partida. E usor sa te lasi descurajat de o partida in care nu ai prins nimic iarna si nu iti aduci aminte ca ai avut partide de acest fel si vara.

Localizare

Deci, daca pestele poate fi prins si tu esti hotarat sa faci asta, cum faci sa-l prinzi? Crapii vor fi foarte greu de localizat iarna. Daca poti sa urmaresti miscarile lor toamna, atunci ai un atu in plus. In general pestele se retrage in locuri in care se simte in siguranta. Pe lacurile mari asta poate sa insemne orice loc dincolo de limita pescuitului. Un mal care nu a fost supus pescuitului in acel an. Pe ape mici isi vor cauta locuri cu ragalii sau cu vegetatie pe cale sa putrezeasca. Sau locurile cu apa oxigenata din apropierea unui izvor.

De curand am citit un articol interesant al unui celebru pescar britanic, care zicea ca crapul migreaza spre zonele cu apa adanca din a doua jumatate a lunii octombrie. Asta se aplica numai pe ape care au adancimi mai mari de 6 m. Cealalta observatie pe care o face este ca rareori a gasit crapii la adancimea maxima a lacului. Nu stiu daca aceste lucruri sunt valabile si la noi, tinand cont de diferentele de clima intre Anglia si Romania, dar sunt niste idei demne de luat in calcul.

Tot acelasi pescar britanic ne da si un punct de localizare interesant din punctul meu de vedere – fenomenul la nord-est de mijloc. Adica daca intr-un lac nu ati gasit nimic care sa influenteze localizarea – adancimi mai mari, paturi de vegetatie in putrrefactie, izvoare etc., se poate aplica acest fenomen. Banuiesc ca apropierea de malurile nordic si estic se face ca protector in fata vanturilor puternice de iarna, crivatul la noi, care aduc ger.

Nada si momeala

Daca am terminat cu localizarea sa vedem ce poate sa manance un crap. Toate revistele de specialitate spun acelasi lucru. Nade cat mai digerabile. Pai atunci e simplu. O punga de boiliesuri readi made si am terminat. Sunt usor digerabile, au o doza buna de atractanti lichizi si, pe deasupra, sunt si incarcate de aroma. Porumbul conservat mi se pare iarasi o alegere buna, si am avut partide destul de bune cu el. Desi sunt adeptul boiliesului, cred ca porumbul bine preparat are tot aceleasi sanse iarna ca si un boilie. Daca o apa este pescuita intens cu boiliesuri, atunci acestea vor castiga in lupta cu porumbul. Dar cum asta se aplica pe putine balti de la noi, vom lasa rezultatele sa vorbeasca.

Daca pe carlig am ales ceea ce punem, ce facem cu nada? Contrar tuturor asteptarilor, am sa va spun un singur lucru. Naditi. Nu mult, dar trebuie. Altfel, cum va asteptati ca pestele sa ajunga la carlig. Pastura, pelete, cateva bile sau boabe de porumb nu trebuie sa lipseasca. Zona nadita trebuie sa fie mica. Maxim 3 m patrati. Cat mai concentrat, e cu atat mai bine. Daca aveti pungi solubile, nu ezitati sa le folositi. Sunt esentiale iarna. Nu le incarcati cu porumb, ci cu pelete si pastura. Singura momeala nedizolvabila trebuie sa fie cea de pe carlig. Vorbesc de pungi solubile, evident.

Monturi

Monturile culisante sunt obligatorii. Puteti folosi si monturi cu preintepare, dar eu cred ca acestea dau o libertate de miscare prea mare pestelui. Monturile culisante sunt mai fine in semnalizarea trasaturii. Forfacul trebuie sa fie cat mai fin si aici imi permit sa recomand firele textile. Silkworm de la kriston si silky soft de suffix sunt cele pe care le prefer eu.

Ca sa inchei, pot sa spun ca pescuitul de iarna tine de motivatie.

Alegeti o balta sau, si mai bine, o apa curgatoare – ingheata mai greu - si incercati sa pescuiti macar o data pe saptamana. De preferat sunt zilele in care bate si vantul. Daca e si puternic si caldut – din sud sau vest - cred ca rezultatele isi vor face aparitia. Nu trebuie sa va deranjeze daca este insotit de nori sau de ploi usoare. Am spus ploi usoare, nu... furtuni sau viscole. Cert este ca se prinde, nu trebuie decat incercat.


_______________________________________


pus acum 17 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la