WWW.PESCUIT.TK
BINE ATI VENIT PE FORUMUL PESCUIT.TK VA RUGAM SA VA INREGISTATI PENTRU A AVEA ACCES LA TOATE CATEGORIILE FORUMULUI.ESTE GRATIS , NU NECESITA VALIDARE SI DUREAZA DOAR CATEVA SECUNDE...
Lista Forumurilor Pe Tematici
WWW.PESCUIT.TK | Reguli | Inregistrare | Login

POZE WWW.PESCUIT.TK

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Anna281 din Iasi
Femeie
25 ani
Iasi
cauta Barbat
25 - 44 ani
WWW.PESCUIT.TK / Discutii generale despre pescuit / Plute si carlige Moderat de yonutz
Autor
Mesaj Pagini: 1
blackwind
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 262
Plutele indicate sunt din cele lestate, culisante, speciale pentru Sheffield. Greutatea plutei se alege in functie de distanta la care se pescuieste si raportat la conditiile de pe balta, iar lestul in functie de pestele urmarit si de adancimea apei. Cand alegem sensibilitatea plutei trebuie avuta in vedere specia de pesti urmarita. Nu trebuie uitat faptul ca tocmai posibilitatea de culisare a plutei permite pescuitul la adancimi mai mari decat lungimea vergii. Pluta se prinde pe fir prin intermediul unei agrafe cu vartej iar pentru blocarea ei se folosesc noduri culisante. Nodul de jos se va aseza la o inaltime destul de mare fata de plumb asa incat, atunci cand suntem in pozitie de lansare, pluta sa nu atinga plumbul. Nodul de sus este cel care determina adancimea la care se va pescui.

Nu trebuie neglijat faptul ca in ultimul timp au aparut plute cu lest variabil, prin scoaterea sau adaugarea unor saibe si care pot fi folosite in foarte multe cazuri. Lestarea trebuie facuta, asa cum am mai spus, in functie de pestele urmarit si de adancimea apei, folosindu-se in general plumbaje intre 1 si 2 grame. Cu cat adancimea apei este mai mare, cu atat se foloseste un plumbaj mai greu, pentru ca montura sa ajunga mai rapid pe fundul apei, nu intr-atat insa incat sa reduca sensibilitatea.

Se poate folosi un plumbaj unic culisant, cu avantajul ca nu se incurca atat de usor si coboara foarte rapid sau un plumbaj format din mai multe alice distribuite pe linie si care este foarte sensibil. In privinta carligelor, acestea trebuie sa fie "inchise" pentru a prinde bine pestele, intrucat riscul de a-l pierde in timpul recuperarii este foarte mare. Dimensiunile cele mai des intalnite sunt intre 14 si 18. Lungimea forfacului este in general mult mai mare ca in cazul pescuitului la fix, circa 50 cm, putand fi lestat. Pescuitul la Sheffield este unul de finete, cu mari satisfactii si siguranta la prindere.

Recomandari de ordin tehnic

    * dupa ce alegem locul de pescuit si ne pregatim ustensilele se vor face cateva lansari de control, timp in care putem determina distanta la care vom pescuit, adancimea apei, curentul. In acelasi timp mai pot fi facute si modificari asupra liniei de pescuit. Cand ne hotaram unde si cum vom pescui putem face o lansare trecand firul prin stoperul de la mulineta, asigurand astfel lansarile viitoare la aceeasi distanta. Se mai poate insemna aceasta lungime si pe fir cu un marker special.
    * lansam din nou in zona in care dorim sa pescuim, asezam varga pe suport si nadim locul, folosind prastia pentru distantele mai mari.
    * dupa aceste operatiuni putem recupera, punem momeala, lansam din nou si asteptam pestele

Echipamentul pentru Sheffield

   1. lanseta speciala de 3,90-4,20 metri
   2. fir subtire de 0,15 – 0,25 mm, cu rezistenta mare
   3. pluta culisanta
   4. plumb culisant
   5. opritori pe fir
   6. mulineta cu tambur Long Cast
   7. ac la dimensiune si forma adecvata


_______________________________________


pus acum 17 ani
   
yonutz
Membru

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 22
care este marimea universala pt ac?ca s apoti prinde si peste mic si mare?

pus acum 16 ani
   
blackwind
Administrator

Inregistrat: acum 17 ani
Postari: 262
Baza pescuitului sportiv īn cazul oricărui utilaj, printre care şi lanseta, este cīrligul, care fără īndoială reprezintă partea cea mai importantă a utilajului. Indiferent de mărimea prăzii pe care intenţionăm s-o capturăm, carligul trebuie sa răspundă următoarelor cerinţe : să fie proporţional cu mărimea peştelui şi să corespundă cu dimensiunea lingurii sau a altei năluci, să fie călit atīt cīt trebuie şi ascuţit īn aşa fel, īneīt la probarea lui pe unghia degetului să zgīrie.
Cīrligele se deosebesc după tipul lor, după lungimea corpului, mărimea şi forma curburii, precum şi după diametrul sirmeī ; ele se īmpart īn carlige simple, carlige duble şi carlige triple.
Cīrligul constă din următoarele părţi : i - corpul (braţul), 2 - curbura, 3 - acul (virful), 4 - bărbia (limba, spinul), 5 - inelul sau paleta (capul).
Forma, dimensiunile cīrligului, diametrul sirmei, trebuie să corespundă tipului aprobat prin standard.
īn pescuitul cu lanseta, pentru utilarea „peştişorului" din lemn sau pentru fixarea unui peştişor viu īn montura se foloseşte de preferinţă cīrligul triplu, adică cel alcătuit din 3 cirlige simple, reunite īmpreună. De aici vine şi denumirea lui de cīrlig triplu.
Cīrligele se mai deosebesc şi după profilul bărbii şi al acului. La uncie cīrlige bărbia este dreaptă, iar acul arc o curbură ; la altele acul (partea sa exterioară este drept, iar bărbia are o curbură ; la alte cīrlige şi vīrful şi bărbia au cīte o curbură.
Deosebit de mare este varietatea curburii cīrligelor. Astfel se īntīlnesc curburi rotunjite uniform, rotunjite īn unghi, curburi īn unghi avīnd acul īndreptat lateral ctc. De forma curburii este legată denumirea cīrligului.



Destinatia cīrligului triplu, indiferent de forma acestuia, se īntelege de la sine : el trebuie sa agate pestele de orice parte a acestuia si dupa ce 1-a agatat sa-1 tina bine. Pentru aceasta, el trebuie sa fie ascutit si sa aiba o barbie corect confectionata (cu crestatura) ; cīrligele trebuie sa fie trainice si elastice, adica fiecare din cele trei cīrlige -la apasare - sa se īndoaie putin, dar la īncetarea apasarii sa reia pozitia initiala. Cīrligul triplu care-si pierde forma initiala, adica acel cīrlig care poate fi usor īndoit si dez-doit (moale) sau care se rupe la o apasare usoara (fragil), nu va fi bun pentru pescuit. Totusi īn locurile unde sīnt multe posibilitati de agatare este uneori mai avantajos sa se foloseasca cīrlige moi care, īn cazul agatarii de radacini, tragīnd tare de sfoara se pot dezdoi si elibera de agatare. Dar un cīrlig moale poate fi totodata o cauza a scaparii pestelui.
Cīrligele cu bărbia adīnc tăiată sīnt contraindicate, pentru că, de obicei, la aceste cīrlīge acul se rupe o data cu bărbia. Aceasta se observă īndeosebi la pescuitul ştiucii şi şalăului, care necesita o īnţepare bruscă şi energică. Rezistenţa cīrligelor triple se exprimă prin calificarea: obişnuită, mărită, dublă. Modificările rezistenţei cīrligelor se obţin prin mărirea diametrului sīrmei sau prin schimbarea profilului ei.
Īn funcţie de numărul cīrligului şi de diametrul sīrmei din care este confecţionat, el trebuie să suporte o anumita solicitare atunci cīnd greutatea este atīrnată de unul din vīrfurile lui.
Īn mod obişnuit, culorile cīrligelor triple sīnt : alb, rosu, albastru īnchis, galben īnchis cu reflexe aurit. Cea de a doua culoare se obţine din culoarea pe care o capătă cīrligele īn timpul călirii lor, urmată de o tratare chimică specială. Culoarea galbenă īi induce īn eroare pe unii pescari, care din motive necunoscute denumesc cītrligelc triple astfel colorate, „de bronz-aluminiu". īn realitate, aceste cīrlige sīnt confecţionate din oţel, fără cel mai mic adaos de bronz şi aluminiu, lucru care poate fi uşor stabilit dacă se freacă cīrligul de un obiect solid : culoarea dispare imediat. Cīrligul triplu care a pierdut această culoare de apărare rugineşte repede din cauza apei, confirmīnd astfel lipsa bronzului şi aluminiului.
Īn afara lăcuīrii cīrligelor, īn scopul preīntīmpinării coroziunii ele se acoperă īn prealabil cu cositor, zinc, alamă (prin galvanizare) sau se albăstresc (printr-un procedeu termic cu substanţe chimicale). După acoperirea cu cositor, cīrligele capătă o culoare albă strălucitoare, iar cele acoperite cu alamă devin aurii.
Lungimea corpului şi distanţa dintre două capete (cīrlige) ale cīrligului triplu nu sīnt constante; ele se modifică īn funcţie de tipul cīrligului triplu şi de curbura lui.
Fiecare din formele cīrligului triplu īşi are părţile sale pozitive şi negative. īn practică este greu. de stabilit care este cea mai bună formă de cīrlig triplu pentru pescuitul sportiv, deoarece el nu rămīnc īn poziţia sa iniţială īn gura peştelui care a apucat momeala. Modificările poziţiei Iui īn gură sīnt provocate de structura gurii peştelui (caracterul eī cairtilaginos sau osos), de īnţeparea executată de pescar, de mişcarea bruscă a peştelui īntr-o parte sau alta după īnţepare etc. Chiar o caracteristică neīnsemnată la prima vedere, cum ar fi forma vīrfului şi bărbiei, căreia rar i se acordă atenţie, joacă un rol destul de important īn capacitatea de agăţare a cīrligului triplu.
Unghiul mare, īndepărtīnd direcţia acului de direcţia tracţiunii, adică modīficīnd paralelismul acestor direcţii, īngreunează pătrunderea cīrligului īn peşte; dimpotrivă, cu cit este mai mic acest unghi, cu atīt mai uşor şi mai repede se va īnfige cīrligul. Lungirea corpului cīrligului uşurează smulgerea acestuia din corpul peştelui, dar şi ruperea peştelui, īndeosebi atunci cīnd el are o poziţie transversală faţă de direcţia de tracţiune. īn cazul unei curburi prea scurte a cīrligului, acul nu va pătrunde adīnc īn corpul peştelui, ci va provoca doar răni superficiale rupīnd carnea şi scăpīnd prada.
Găsirea celei mai bune forme a cīrligului triplu reprezintă o problemă complicată şi necesită o studiere serioasă.

sursa :pescarulamator


_______________________________________


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la